Tänä vuonna Paloturvallisuusviikon teemana on ensimmäiseen omaan kotiinsa muuttaneiden 18–24-vuotiaiden kodin paloturvallisuus. Nuorten aikuisten paloturvallisuusosaamisessa on parantamisen varaa, mutta he ovat myös vastaanottavaisia turvallisuusviestinnälle. Akkuturvallisuus, sähkölaitteiden käyttö, turvallinen ruoanlaitto sekä palovaroittimet ovat teemoja, jotka nousevat esiin nuorten aikuisten paloturvallisuudesta puhuttaessa. Paloturvallisuusviikkoa vietetään 25.11.–1.12.
Paloturvallisuusviikon tämän vuoden kohderyhmän, omilleen muuttaneiden 18–24 -vuotiaiden paloturvallisuusosaaminen on kyselytutkimuksen mukaan huterampaa kuin vanhemmilla ikäryhmillä. Tilanne kuitenkin on sikäli hyvä, että nuoret ovat valmiita vastaanottamaan turvallisuusviestintää. Maaperä on hedelmällinen, kunhan joku kylvää. Siksi Paloturvallisuusviikon kohderyhmänä tänä vuonna ovat juuri omaan kotiinsa muuttaneet nuoret aikuiset.
– Nuorten aikuisten paloturvallisuudessa huolettaa ehkä eniten ladattavien laitteiden turvallisuus. Akkuja, erityisesti kännyköitä, ladataan öihin ja jopa sängyssä. Pelikonsoleitakaan tai muita sähkölaitteita ei tule käyttää herkästi syttyvän materiaalin päällä, sillä laite voi kuumentua niin, että alla oleva materiaali syttyy palamaan. Valvomaton ruuanlaitto on kuitenkin pahin paloriski, riskienhallintapäällikkö Marjo Oksanen Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta toteaa ja sanoo liedellä säilytettävän valitettavan usein tavaroita, jotka eivät sinne kuulu.
Koska paloturvallisuusviikon kampanjan kohderyhmä on nuoret, kampanjan viestinnässä pyritään myös nuorekkuuteen. Paloturvallisuusviikon viestiä tuo mediassa esiin tänäkin vuonna joukko somevaikuttajia. Mukana ovat Roni Bäck, Jäätynyt Banaani ja Diana Rantamäki. Ei olla liekeis –realityshow asettaa heidät turvallisuushaasteiden eteen. Kampanja näkyy vahvasti televisiossa ja sosiaalisessa mediassa.
Päivä Paloasemalla tavoitti Päijät-Hämeessä yli 4000 henkilöä
Paloturvallisuusviikko käynnistyi virallisesti lauantaina 25.11. vietetyillä Päivä Paloasemalla -tapahtumilla. Päijät-Hämeessä tapahtuma järjestettiin 18 asemalla, joista viisi oli vakinaisia pelastusasemia. Sopimuspalokuntien asemista 13 avasi myös ovensa ja mukana tapahtumissa oli yhteensä 16 sopimuspalokuntaa. Tapahtumissa oli mukana myös muun muassa ensihoidon, Liikenneturvan ja Hämeen poliisilaitoksen rasteja.
– Aurinkoinen pakkassää oli saanut erityisesti lapsiperheitä liikkeelle ja maakunnan tapahtumissa vierailikin yhteensä yli 4 000 henkilöä, mihin olemme todella tyytyväisiä. Kiitos kaikille tapahtumissa vierailleille sekä niiden järjestelyihin osallistuneille! Koko perheen turvallisuustapahtumassa turvallisuustaitoja opeteltiin erilaisilla rasteilla ja minulle asti kantautunut palaute on ollut todella positiivista. Erityisesti ilahdutti nähdä paljon iloisia ja innokkaita lapsia, joilla riitti kysymyksiä, koulutuspäällikkö Mari Ukkonen Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta kertoo.
Palovaroitinpäivänä kerrotaan uudistuvista palovaroitinsäädöksistä
Ensi vuoden alussa astuu voimaan laki, joka siirtää vastuun palovaroittimen kunnosta rakennuksen omistajalle. Asian toteuttamiseen on kahden vuoden siirtymäaika. Lakimuutos vaikuttaa erityisesti kerros- ja rivitaloihin, joissa palovaroittimen puuttuminen tai toimimattomuus vaikuttaa myös naapuriasuntojen paloturvallisuuteen. Käytännössä rakennuksen omistajan on huolehdittava, että palovaroittimet pidetään toimintakunnossa. Huoneiston asukkaan on puolestaan testattava palovaroittimien toiminta säännöllisesti ja ilmoitettava omistajalle eli taloyhtiölle palovaroittimien vioista.
– Arvioiden mukaan noin 20 prosentissa asunnoista ei tällä hetkellä ole toimivaa palovaroitinta. Syitä on monia. Esimerkiksi jos asunnossa tupakoidaan sisällä, ei palovaroittimia pidetä toimintakuntoisina. Valvonnassa on myös havaittu, että palovaroittimia on liian vähän, eikä niiden kunnossapidosta huolehdita. 63 % kuolemaan johtaneista tulipaloista palovaroitinta ei ollut tai se ei toiminut, riskienhallintapäällikkö Marjo Oksanen sanoo.
Palovaroitin tulee vaihtaa uuteen, jos se ei toimi pariston vaihtamisesta huolimatta tai jos valmistajan suosittelema uusimisajankohta (5–10 vuotta) on mennyt umpeen. Käyttöiän päättyminen kannattaa merkitä vaikka teippiin, jonka liimaa palovaroittimen kattoon kiinnitettävään kantaosaan.
Paloturvallinen koti on helppoa toteuttaa. Elä niin, että tulipaloa ei syty. Jos tulipalo kuitenkin syttyy, toimiva palovaroitin havaitsee sen nopeasti ja antaa aikaa sammuttaa ja poistua vaarasta.
Lisätietoja:
Paloturvallisuusviikon verkkosivut.
SPEK 27.11.2023: Nuoren ensimuuttajan kodissa vaanii yllättäviä palovaaroja
SPEK 1.12.2023 SPEK: Taloyhtiöillä on kaksi vuotta aikaa varmistaa, että kaikissa asunnoissa on toimivat palovaroittimet (linkki lisätty uutiseen 1.12.2023)
Riskienhallintapäällikkö Marjo Oksanen, Päijät-Hämeen pelastuslaitos, puh 0440 773 208
Koulutuspäällikkö Mari Ukkonen, Päijät-Hämeen pelastuslaitos, puh. 0440 773 207
Paloturvallisuusviikkoa koordinoi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö. Yhteistyössä ovat mukana Pelastuslaitokset, Pelastusliitot, sisäministeriö, EHYT ry, EPT-verkosto, Kirkkohallitus/Diakonia ja yhteiskunta, Suomen Kiinteistöliitto, Suomen Omakotiliitto, Suomen Palopäällystöliitto, Nuohousalan Keskusliitto ja Vanhustyön Keskusliitto. Paloturvallisuusviikon rahoittaa Palosuojelurahasto.