Päijät-Hämeen pelastuslaitos varoittaa kasvavasta maastopalojen riskistä. Ilmatieteen laitos on antanut Päijät-Hämeeseen useita päiviä jatkuvan maastopalovaroituksen. Avotulenteko on maastopalovaroituksen aikana ehdottomasti kielletty.
Julkaistu 13.5.2024, päivitetty 17.5.
– Tulenkäytön kanssa kannattaa olla nyt erittäin tarkkana, kun maasto alkaa olla kuivaa. Kevät on aina hyvin otollista aikaa paloille, päivystävä palomestari Tuukka Aaltonen Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta sanoo.
Pienikin kipinä tai sytyke, esim. tupakka, voi sytyttää kuivan ruohon tai maaston. Jos tuulee, tuli myös leviää nopeasti. Maastopaloja on ollut Päijät-Hämeessä toukokuun aikana jo 12, joista Asikkalassa 16. toukokuuta tapahtunut palo poltti yli 10 hehtaaria.
Avotulen teko on maastopalovaroituksen aikana ehdottomasti kielletty.
– Tuli leviää polttopaikan läheisyydessä olevaan ruohikkoon ja rakennuksiin yhtä helposti kuin metsäänkin, riskienhallintapäällikkö Marjo Oksanen huomauttaa.
Pelastuslain mukaan avotulta on kaikki tulenkäyttö, josta tuli voi päästä irti joko maapohjan tai kipinöinnin vuoksi. Maastopalovaroituksen aikana tulenteko on sallittu ainoastaan rakennusten tulisijoissa (esim. takka tai saunankiuas), hormillisissa ja katetuissa tulentekopaikoissa sekä erityistä varovaisuutta noudattaen maapohjasta eristetyissä grilleissä, jos tuli ei pääse leviämään niistä kipinöinnin vuoksi.
Avotulen tekoon tarvitaan aina maanomistajan lupa.
– Vaikka sytyttäisit nuotion katettuun tulentekopaikkaan, pidä sammutusvälineet lähellä, Oksanen korostaa.
Varoitukset voi tarkistaa Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta.
Huomaa myös, että puutarhajätteen poltto on kielletty lähes kaikkialla Päijät-Hämeessä. Kodin tai mökin piha-alueen risuja ja oksia hävitettäessä on huomioitava Päijät-Hämeen kunnissa voimassa olevat jätehuolto- ja ympäristömääräykset.
Päijät-Hämeen pelastuslaitos vastaa Päijät-Hämeen hyvinvointialueen pelastustoimen toimialasta.
Avotulenteko maastopalovaroituksen aikaan
Kuva: Päijät-Hämeen pelastuslaitos