Päijät-Hämeen pelastuslaitos suoritti syksyn aikana ilman etukäteisilmoitusta suoritettavan teematarkastuksen 31 päijäthämäläisravintolaan. 21 ravintolasta löytyi paloturvallisuuspuutteita. Pelastuslaitos tehostaa ravintoloihin liittyvää ohjausta ja neuvontaa vuonna 2025, koska osassa puutteissa oli näkyvissä tietämättömyys lainsäädännön vaatimuksista.
Teematarkastuksia suoritettiin yhdessä Hämeen poliisin kanssa 27. syyskuuta 13 ravintolaan Lahdessa ja Orimattilassa. 1.-2. marraskuuta tarkastuksia tehtiin 18 ravintolaan Lahdessa, Hollolassa, Kärkölässä, Orimattilassa, Iitissä, Nastolassa ja Heinolassa yhdessä aluehallintoviranomaisten kanssa.
Kukin viranomainen valvoi tarkastusten yhteydessä omaan hallinnonalaansa liittyvien asioiden toteutumista. Pelastusviranomainen keskittyi tarkastusten yhteydessä pelastuslain sekä kemikaalilain mukaisten säädösten valvontaan.
Teematarkastusten kohteiksi valikoituneet ravintolat olivat ruokaravintoloita, baareja ja pubeja. Palotarkastaja antoi korjausmääräyksiä 21 ravintolaan erityyppisistä puutteista ja jatkaa näiden osalta puutteiden korjaamisen valvontaa. Kymmenessä ravintolassa jälkivalvonnalle ei ollut tarvetta.
Puutteita etenkin alkusammutuskalustossa ja poistumisopasteissa
Korjausmääräyksiä aiheuttavat puutteet liittyivät pelastussuunnitelmaan (8 ravintolaa), alkusammutuskalustoon (12 ravintolaa), uloskäyntien käytettävyyteen (8 ravintolaa), poistumisopasteisiin (10 ravintolaa) ja kemikaalien varastointiin (1 ravintola).
Pelastussuunnitelma oli osassa ravintoloita laatimatta tai sitä ei tarkastuksella löydetty. Pelastussuunnitelma vaaditaan ravintoloissa, joissa on yli 50 asiakaspaikkaa. Suunnitelma on pidettävä ajan tasalla, ja se toimii pohjana henkilöstön perehdytykseen sekä koulutukseen.
Uloskäyntien käytettävyyttä haittaa tai sen estää kokonaan tavaroiden varastointi tai lukitukset. Uloskäytävät ja kulkureitit niille on pidettävä kulkukelpoisina ja esteettöminä, eikä niillä saa säilyttää tavaraa. Ne tulee olla käytettävissä turvallisesti ja tehokkaasti.
Uloskäyntien löytymistä haittaavat niille johtavien opasteiden puutteet. Opasteet voivat olla piilossa muiden tavaroiden takana, niitä voi puuttua tai valaistut opasteet voivat olla pimeinä. Ravintoloissa uloskäytävät tulee opastaa, jotta tiloja tuntemattomat ihmiset löytävät ne hätätilanteessa. Turva- ja merkkivaloja on myös huollettava säännöllisesti, jotta ne pysyvät toimintakuntoisina.
Ravintolan toiminnanharjoittajan tulee varautua tulipalojen sammuttamiseen riittävällä alkusammutuskalustolla. Alkusammutuskalustosta on myös pidettävä huolta niitä koskevien säännösten mukaisesti. Henkilökunnalla tulee olla riittävä koulutus alkusammutukseen.
Nestekaasua käytetään ravintoloissa muun muassa ruoanlaittoon sekä terassien lämmitykseen. Nestekaasun käyttö vaatii erityistä huolellisuutta ja sen käyttöön sekä varastointiin on olemassa tarkat turvallisuusohjeet.
Päijät-Hämeen pelastuslaitos jatkaa ravintoloiden teemavalvontaa yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa myös ensi vuonna. Asia otetaan huomioon vuodelle 2025 laadittavassa valvontasuunnitelmassa.
Saatujen tulosten perusteella pelastuslaitos tehostaa myös ravintoloihin liittyvää ohjausta ja neuvontaa, koska osassa puutteissa oli näkyvissä tietämättömyys lainsäädännön vaatimuksista. Tämä on tärkeää etenkin, kun kyseessä on uusi toiminnanharjoittaja.