Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Joka kymmenes rivi- ja kerrostalotaloyhtiön puheenjohtaja saa kesän aikana kirjeen pelastuslaitokselta. Päijät-Hämeen pelastuslaitos valvoo taloyhtiöiden turvallisuutta itsearviointilomakkeiden avulla. Vuosittain valvontaan kymmenen prosenttia Päijät-Hämeen rivi- ja kerrostaloista.

Keltaisia kerrostaloja vehreässä maisemassa. Takana Lahden kaupungintalon tiilitorni.
Kuva: Visit Lahti -kuvapankki, Petri Koivisto

Jos hallituksen puheenjohtajan yhteystiedot puuttuvat pelastuslaitokselta, kirje lähetetään isännöitsijälle. Taloyhtiö käy lomakkeen avulla kiinteistönsä paloturvallisuusasiat läpi ja palauttaa arvioinnin pelastuslaitokselle. Kerros- ja rivitaloissa paloturvallisuuden itsearviointi kohdistuu kerrostalon yleisiin ja teknisiin tiloihin sekä dokumentteihin.

Tavoite lisätä tietoa ja vähentää riskejä

Vuoden 2024 kerros- ja rivitalojen itsearviointilomakkeiden postitus aloitettiin heinäkuun viimeisellä viikolla. Kirjeen saa noin 580 taloyhtiötä.

Vastausaikaa on kuukausi. Vastata voi kirjeitse tai sähköisellä lomakkeella. Itsearvioinnissa käydään läpi esimerkiksi taloyhtiön pelastussuunnitelmaan, opastetauluun, pelastusteihin, poistumisteihin, tavaroiden säilyttämiseen, palovaroittimiin ja savunpoistoon liittyviä asioita.

– Itse suoritetun arvioinnin tavoitteena on lisätä taloyhtiön ja asukkaiden tietoisuutta ja aktiivisuutta turvallisuusasioissa, riskienhallintapäällikkö Marjo Oksanen Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta kertoo.

Vaikka taloyhtiö sisältäisi useamman asuinrakennuksen, riittää yhden lomakkeen täyttäminen.

Muiden asuinrakennusten valvonta käynnistyi jo kesän alussa

Päijät-Hämeen pientalojen paloturvallisuuden valvonta käynnistyi jo kesäkuussa ja lomakkeiden palautus loppuu 31.7. Valvontaan kuuluu tänä vuonna 6125 rakennusta. Loma-asuntojen itsearvioinnin viimeinen palautuspäivä on 31.8. Loma-asuntojen kirjeen sai 1447 rakennuksen omistajaa.

Pelastuslaitos valvoo palautetut itsearviointilomakkeet. Valvontaa tehdään puhelimitse, sähköpostitse tai tarkastuskäyntien avulla. Mikäli lomake jätetään palauttamatta, rakennukseen suoritetaan maksullinen palotarkastus.

Valvonnan yhteydessä jaetaan turvallisuusinfoa.Pelastuslaitoksen valvonta perustuu pelastuslakiin 379/2011 ja pelastuslaitoksen valvontasuunnitelmaan. Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen valvontasuunnitelma on luettavissa osoitteesta verkkosivuilla valvontatoiminta-osiossa.

Jos taloyhtiönne ei kuulu tänä vuonna tehtävän valvonnan piiriin, mutta haluatte parantaa paloturvallisuutta, lisätietoa löytyy Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen verkkosivuilta Asumisen paloturvallisuus -osiosta.

Lisätietoa

Paloturvallisuuden itsearviointiin liittyviin kysymyksiin vastaa päivystävä palotarkastaja: sähköpostitse palotarkastaja@paijatha.fi tai puhelimitse 0440 773 222 (arkisin klo 9-11 ja 12-15)