Yleinen vaaramerkki
Yleinen vaaramerkki on yhden minuutin pituinen nouseva ja laskeva äänimerkki tai viranomaisen kuuluttama varoitus. Nousevan jakson pituus on 7 sekuntia ja laskevan jakson pituus samoin 7 sekuntia.
Yleiseen vaaramerkkiin liittyy aina viranomaisen antama vaaratiedote, jonka mm. Yleisradio jakaa.
Yleinen vaaranmerkki voidaan antaa esimerkiksi myrkyllisen savun, kaasuvuodon tai säteilyvaaratilanteen aikana.
Suojautuminen sisätiloihin ja ohjeiden mukainen toiminta vaaratilanteessa on ensimmäinen ja yleensä riittävä suojautumistapa. Jokaisen tulee tunnistaa yleinen vaaramerkki ja osata toimia oikein sen kuultuaan.
Toimi näin kuullessasi yleisen vaaramerkin
- Siirry sisälle.
- Sulje ovet, ikkunat, tuuletusaukot ja ilmanvaihto.
- Avaa radio ja odota rauhallisesti ohjeita. Voit seurata myös Ylen (Yle.fi/uutiset) tai paikallisen median verkkosivuja.
- Vältä puhelimen käyttöä (myös soittoa numeroon 112), etteivät linjat ruuhkaudu.
- Pysy sisällä.
- Älä poistu alueelta, ettet joudu matkalla vaaraan.
Vaara- ja hätätilanteissa viranomaiset varoittavat väestöä uhkaavasta, välittömästä vaarasta yleisellä vaaramerkillä ja vaaratiedotteella. Yleinen vaaramerkki annetaan ulkohälyttimien välityksellä tai taajamien ulkopuolella kulkuneuvoon asennetuilla liikkuvilla hälyttimillä.
Vaarasta varoitetaan monin tavoin
Väestöhälyttimien koesoitto tehdään joka kuukauden 1. arkimaanantai klo 12. Testauksen tarkoituksena on auttaa havaitsemaan mahdollisia vikoja hälytinlaitteistoissa. Pelastuslaitokset ja Hätäkeskuslaitos huolehtivat väestöhälytinten testauksesta.
Väestöhälytinjärjestelmä ei kata kaikkia alueita. Hälyttimet on sijoitettu ensisijaisesti sinne, missä asuu tai liikkuu eniten ihmisiä. Väestöhälyttimet on tarkoitettu ensisijaisesti ulkona liikkuvien varoittamiseen. Viranomaiset voivat varoittaa asukkaita monilla tavoilla.
Tärkein keino on vaaratiedote, joka annetaan aina myös väestöhälyttimellä soitettavan yleisen vaaramerkin lisäksi.
Lisätietoa vaaratiedotteessa
Yleiseen vaaramerkkiin liittyy aina vaaratiedote. Vaaratiedote luetaan radiossa ja näytetään teksti-TV:n sivulla 112 sekä tarvittaessa myös televisiossa ruudun yläreunassa juoksevana tekstinä. Vaaratiedote näkyy myös muun muassa sivustoilla pelastustoimi.fi ja 112.fi.
Vaaratiedote lähetään lisäksi 112 Suomi -sovelluksen kautta. Pelastuslaitokset suosittelevat 112 Suomi -sovelluksen lataamista puhelimiin.
Vaaratiedotteen tarkoitus on varoittaa vaarallisesta tapahtumasta ja antaa toimintaohjeita.
Näin erotat eri äänimerkit
Yleinen vaaramerkki on yhden minuutin pituinen nouseva äänimerkki (7 sekuntia) ja laskeva äänimerkki (7 sekuntia) tai kuuluttamalla annettu varoitus.
Vaara ohi -merkki on minuutin mittainen tasainen äänimerkki. Se ilmoittaa, että uhka tai vaara on ohi.
Kokeilumerkki on 7 sekunnin pituinen tasainen ääni (joka kuukauden ensimmäinen maanantai klo 12:00)
Lähde: Sisäministeriö: Pelastustoimi.fi