NouHätä!-kampanja on yläluokkien valtakunnallinen pelastustaitokampanja. Kampanja lisää nuorten valmiuksia ennakoida vaaratilanteita ja toimia niissä. Päijät-Hämeestä mukana on 16 yläkoulua. Kevään aikana noin 800 päijäthämäläisnuorta oppii, miten onnettomuustilanteessa kannattaa toimia.
”Monet onnettomuudet ja tapaturmat olisivat helposti vältettävissä, jos ihmiset arvioisivat omaan toimintaansa liittyviä riskejä ja muuttaisivat toimintaa turvallisemmaksi”, koulutussuunnittelija Teemu Peltomaa Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta sanoo.
Siksi on tärkeää, että tietoa turvallisuusasioista saa jo nuorena. Erityisesti kahdeksasluokkalaisille suunnattu NouHätä-kampanja järjestetään tänä vuonna koronaepidemian vuoksi digikampanjana. Turvallisuusopetusta varten on sähköinen oppimateriaali, jonka opettajat ovat saaneet käyttöönsä. Koulut ovat voineet toteuttaa opetuksen itse tai pyytäneet apua paikalliselta pelastuslaitokselta.
”Pelastuslaitoksen opetusosuus on jouduttu järjestämään etäyhteyksillä koronatilanteen takia”, Peltomaa kertoo.
Tunneilla käydään läpi, mitä tehdä, jos syttyy tulipalo tai osuu ensimmäisenä liikenneonnettomuuspaikalle. Pohditaan, miten toimia, jos ystävä tai muu läheinen menee tajuttomaksi.
”Olemme katsoneet myös videolta, miten nopeasti tulipalo asunnossa kehittyy. Puhumme siitä, että savu on myrkyllistä ja usein syynä palokuolemiin”, Peltomaa jatkaa.
Jos esimerkiksi kerrostalossa naapurihuoneistossa tai porraskäytävässä syttyy tulipalo, on turvallisempaa hälyttää apua ja pysyä omassa huoneistossa parvekkeen tai ikkunan lähellä kuin lähteä savuiseen rappukäytävään. Savu on usein se, joka tappaa, Peltomaa korostaa.
”Jos palo taas syttyy omassa kodissa, eikä saa alkavaa paloa sammutettua turvallisesti, tulee varoittaa muita, poistua huoneistosta, sulkea ovet ja hälyttää apua turvallisesta paikasta. Palokuntakin on hyvä opastaa paikalle, kun se saapuu”, palomiehenäkin työskennellyt Peltomaa havainnollistaa.
”Pienet turvallisuutta parantavat teot omassa arjessa eivät vaadi paljoa aikaa tai ponnisteluja, mutta niillä voi olla korvaamattomia vaikutuksia turvallisuuteen.”
Pelastustaitokilpailu digitaalisena
NouHätä-kampanjaan liittyy pelastustaitokilpailu, joka järjestetään tänä vuonna digikilpailuna. Karsintavaihe kilpaillaan 12.–23. huhtikuuta, ja sen voittajajoukkue pääsee osallistumaan 20. toukokuuta pidettävään loppukilpailuun. Pääpalkintona on 2000 euron arvoinen turvallisuuspalkinto. Päijät-Hämeen pelastuslaitos järjestää alueen karsintakilpailun voittaneelle joukkueelle lisäkoulutusta ennen loppukilpailua.
NouHätä-kilpailun Suomen mestaruus on tullut useana vuonna Päijät-Hämeeseen.
SPEK kampanjan takana
NouHätä-pelastustaitokampanja on Suomen pelastusalan keskusjärjestö SPEK:n isännöimä, ja sitä tehdään yhteistyössä pelastuslaitosten, sisäministeriön, opetushallituksen, Pelastusopiston, pelastusliittojen ja Suomen Palopäällystöliiton kanssa. Valtakunnallisesti kampanjassa on tänä vuonna mukana 523 yläkoulua.
NouHätä-kampanjassa oppii:
– huomaamaan tapaturma- ja palovaaroja
– miten tapaturmia voi estää
– yleisimmät tulipalojen syttymissyyt
– miten parantaa kodin paloturvallisuutta
– tulella leikittelyn vaarat ja sytyttäjälle koituvat vastuut
– jokaisen auttamisvelvollisuus hätätilanteissa
– ensitoimet tulipalon, liikenneonnettomuuden, tapaturman, sairaus kohtauksen tai muun onnettomuuden sattuessa
– hätäilmoitus 112
– jokamiehen hätäensiaputaidot
– tulipalon alun sammuttaminen
– yleinen vaaramerkki ja varautuminen poikkeustilanteisiin
Lisätietoa:
Teemu Peltomaa, vs. koulutussuunnittelija
0440 773 207, teemu.peltomaa@paijatha.fi, Päijät-Hämeen pelastuslaitos
NouHädän kampanjasivut: nouhata.fi/kampanja/